Zonnepanelen aanschaffen (deel 1)

zonnepanelen Bij mij in de wijk zie je steeds meer daken met zonnepanelen. Allemaal platte daken zonder schaduw.  Dat heb ik ook en wordt het tijd dat ik dat daar ook eens een studie van ga maken. Los van het feit dat het potentieel milieubewust zou kunnen zijn (indien de productie van de panelen dat toelaten), is het in elk geval de komende jaren nog wel efficient. Tenminste dat wil men je laten geloven en de plaatjes laten interessante terugverdientijden zien onder de huidige voorwaarden.

De vraag naar zonnepanelen is wel groot momenteel doordat in de provincie Groningen een aantal gemeenten zijn aangewezen voor een regeling waar bij gebleken aardbevingsschade er een regeling voor waardevermeedering is waar ook een zonnestroominstallatie voor gekocht kan worden ten bedrage van 4000 euro. Ik kom niet in aanmerking voor deze regeling omdat ik nog geen gebleken schade heb en de gemeente Groningen uiteraard niet is aangewezen als gemeente die meedoet in deze regeling (zal wel te duur zijn).

De rekenvoorbeelden laten als snel zien dat je tegenwoordig met de subsidie regeling (btw terug) en de dalende prijs van panelen een installatie met het huidige teruglever tarief je een dergelijke installatie in 6 tot 8 jaar hebt terugverdiend en dat op een levensduur van ongeveer 25 jaar.  Dat klinkt aantrekkelijk maar er is wel een onzekerheid, de regeling voor terugleveren / zelf opwekken wordt in 2020 versoberd.  Hoe dat dan precies er uit gaat zien is niet duidelijk.

Dan begint de selectie van de installatie, je wilt toch wat offertes naast elkaar kunnen leggen om te zien of er nog wat is te besparen.  Collectieve acties, aanbiedingen, extra kortingen, kwaliteitspanelen, extra rendement, garantie, aanbetaling, btw teruggave regelen, omvormer, montagemateriaal zijn dingen die dan allemaal voorbijkomen.

Dus je vraagt een aantal offertes op.  Sommige bedrijven laten direct van zich horen, andere bedrijven laten niks van zich horen en alles er tussenin.  Ik heb voor de offertefase een maand genomen voordat ik een beslissing heb genomen.  Ik heb een offerte gevraagd voor 12 (poly) panelen op een plat dak, inclusief omvormer en montage.

Als snel verschijnen er leveranciers die graag een kijkje willen nemen naar de situatie ter plekke en je een advies gaan geven.  Prima, dat heb je toch nodig en een aantal van die specialisten nodig je dan ook uit. Na een stuk of drie vond ik het wel goed en kende het verhaal inmiddels wel.  Daarna beginnen de aanbiedingen binnen te komen. Je krijgt een aantal totaal onvergelijkbare aanbiedingen.  Montagemateriaal lijkt nog het meest standaard en al het andere verschilt. Andere, onduidelijke panelen, garanties die sterk uiteenlopen, niet geteste panelen, verschillende omvormers met onduidelijke fabrieksgarantie uit China,  aanbetalingen, het wel niet invullen en regelen BTW teruggave, Wifi connectie voor monitoring van de installatie, regelen teruglevering en eventueel vervanging meter, verschillen per leverancier.

Wat wel overeenkomt is de prijs: die zit op een enkele uitzondering na rond de 4000 euro zonder BTW.  Sommigen zitten op 3700 anderen op 4600 maar ongeveer 4000 is een veel gelezen prijs.  Dat is dan vaak zonder het regelen van de BTW teruggave, dat moet je dan zelf doen.  Levert ook al gauw weer een besparing op van 125 euro ex BTW voor een uurtje werk is mijn inschatting.

Dan de panelen: een aantal duurdere opties hadden panelen waar wel gegevens en objectieve testen van zijn te vinden. Andere panelen waren helemaal niet terug te vinden en sommige zijn zo nieuw dat je er nog niks van weet.  Dat is een redelijk eenvoudig selectiecriterium, geen info is geen deal.  Wel info is overigens nog lastig te duiden, omdat zonnepanelen nou eenmaal in opbrengst achteruit gaan naar mate de tijd vordert.  Vuistregel is 0-10 jaar tot 90% opbrengst van de theoretische capaciteit, daarna 10-25 jaar zakkend naar 80%.  Dus panelen van 10 jaar geleden leveren minder dan goedkope panelen die nieuw zijn.  Dat maakt vergelijken lastig.

Garantie is ook een criterium dat belangrijk is.  Veel bedrijven zijn jong en zitten in een soort container met een directeur en wat verkopers.  Geen voorraden, geen eigen montage en een vlotte babbel met mooie folder. Een voorbeeld was een bedrijf dat met droge ogen wist te melden dat als je omvormer defect raakte je 6 tot 8 weken moest wachten op een vervanging onder garantie en dat al die tijd je installatie geen stroom wist op te wekken.  Dus dat werd toen al snel ook een criterium, een bedrijf met goede garantieafhandeling met eigen voorraden zodat je hier niet mee te maken zou krijgen.  De meeste omvormers moeten halverwege namelijk worden vervangen (10 a 12 jaar).
Daarnaast is maar de vraag of die kleine, jonge bedrijven nog bestaan als straks de regeling voor terugleveren wordt versoberd. Het kan een snel geld optie zijn, even een jaar of vier de markt afromen en dan wegwezen. Garantie ? Gaat u maar naar China.

Dan blijven er nog een paar aanbieders over.  De duurste valt direct af, de terugverdientijd is toch wel fors langer. Al het andere was wel in orde, garantie, BTW teruggave regelen en aantoonbaarheid kwaliteit installatie.

Dan zijn er nog drie over: twee keer collectief en een keer met extra korting.  Ik kies voor de kwaliteitspanelen en dan zijn er nog twee. Ze zijn uitwisselbaar behalve dan dat ik bij de ene aanbieding niet weet wie gaat leveren.  Bovendien is het geen offerte maar een kostenraming.  Dus heb ik de knoop doorgehakt: collectief Duitse kwaliteitspanelen en een goede efficiënte omvormer. Met SGZE waarborgen en een grote leverancier. Laat maar komen die toestand, het wordt nu mooi weer dus alle tijd die ik nu verlies is minder rendement en een langere terugverdientijd.

Het is een lastig traject de selectie van panelen.  Er is gelukkig wel veel online informatie maar de diversiteit van de aanbiedingen is enorm. Dat maakt het lastig te vergelijken dus zul je voor jezelf een aantal criteria moeten hanteren om tot een selectie te komen. Voor mij waren dat:
– Garantie (ook op langere termijn)
– Bewezen kwaliteit componenten
– Betrouwbaarheid en historie leverancier
– Aanbetaling nodig en gegarandeerd ?
– Prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.