Zonnepanelen aanschaffen (deel 2)

zonnepanelen En dan heb je de knoop doorgehakt en een zonnestroom installatie gekocht, je wordt je eigen energie producent. Je tekent een offerte, stuurt deze op en dan begint het proces. Als eerste informeer je of je meter geschikt is voor teruglevering van stroom, dat is in mijn geval inderdaad zo. Toch kies ik er voor de meter te laten vervangen door een slimme meter, mijn energieleverancier beloont dat met de mogelijkheid om 1000 KWh extra terug te kunnen leveren aan het net, dus 1000 KWh meer dan dat je gebruikt. En omdat ik zeker in het begin verwacht een ruime capaciteit te hebben klinkt dat aantrekkelijk.

De leverancier van de zonnepanelen neemt contact met je op en stuurt alvast een factuur voor de aanbetaling (30%).  Omdat in mijn geval de leverancier bij het SGZE zit aangesloten voldoe ik aan de vraag en download ook het garantiecertificaat dat daar bij hoort zodat mijn borg gewaarborgd is.  Ook wordt gevraagd om je aan te melden als energieleverancier bij www.energieleveren.nl.  Dat zorgt er voor dat in mijn geval Enexis contact opneemt om te vragen wat ik wil met een nieuwe meter, voor het gemak nemen ze de gasmeter ook maar even mee.  Daar wordt netjes een afspraak voor gemaakt en een week voordat de panelen kwamen zijn deze slimme meters gemonteerd.  Goede service, vooral ook omdat het nogal druk is met het vervangen van meters.

Dan ga je jezelf maar eens aanmelden als ondernemer bij de belastingdienst.  Op onder andere www.zonnepanelen.net staat een handleiding hoe je dat moet doen en daarmee bespaar je al gauw 125 euro die externe dienstverleners daarvoor in rekening brengen.  Kost een half uurtje.  Een week later rolt het BTW nummer in de bus. Voor dit jaar zal ik drie aangiftes moeten doen, daarna doe ik een beroep op vrijstelling omdat ik het drempelbedrag niet zal overschrijden met de opbrengst van de zonnepanelen.  Als je je panelen in het laatste kwartaal krijgt is dat maar 1 aangifte.

Inmiddels is er ook een afspraak gemaakt om de installatie te plaatsen.  Regen, hagel, windvlagen, onweer op de afgesproken dag.  Toch komen ze en plaatsen de installatie.  12 panelen op een plat dak inclusief aansluiten omvormer en aanleggen aparte groep, alles netjes weggewerkt en geconfigureerd was met 3 man 3 1/2 uur werk.  In regen en wind.  De ventilatiepijpen had ik al vervangen door veel kortere exemplaren en dat kwam goed uit, de panelen konden nu netjes en ruim geplaatst worden zonder schaduw van deze pijpen.

De leverancier had een keurige handleiding gestuurd over de configuratie van het ICT deel van de installatie: stap voor stap aanmelden bij een website waar je gedetailleerd de prestaties van je installatie kunt volgen, ook via een app op je telefoon.

En dan zie je al snel dat een klein beetje zon al resulteert in een forse teruglevering aan het net, ondanks het slechte weer.  Morgen de eerste dag dat de installatie de hele dag levert, ik ben benieuwd.  De omvormer schakelt zichzelf uit op het moment dat er geen netto opbrengst is, tenminste dat denk ik.  En anders is het een timer die dat regelt maar daar kom ik nog wel achter 🙂

Op naar het volgende project ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.